A google az ingatlanpiaci digitalizációba is belépett

A Google tavaly elindította a Digitális Épületek projektjét, amelynek célja, hogy globális ingatlanportfólióját feltegye a virtuális térbe, és ott transzparensen egységesítse az intelligens technológiák, alkalmazások, digitális programok tudástárát. Első körben a vállalat a Kaliforniai-öböl régiójában elhelyezkedő 130 épülete adatainak rendszerezését kezdte meg.

A Google nemcsak a világ egyik legjelentősebb techcége, és így mindannyiunk életét döntő mértékben befolyásolja, hanem jelentős ingatlanportfóliót is birtokol, ahol a dolgozók a világ számtalan országában látják el a munkájukat. Mivel ezek az ingatlanok sokrétű technológiai háttérrel és okosmegoldásokkal működnek, ezért a vállalat tavaly nyáron elindította a Digitális Épületek projektjét. Ez a program elsősorban a saját épületállomány digitális rendszerezését és egységesítését tűzte ki célul, de ne legyen kétségünk a tekintetben, hogy a jövőben a Google-n kívüli világban is jelentős hatást gyakorol majd.

A cég abból indult ki, hogy az internet valódi értelme, azaz a parttalan szabadság, az ingatlanpiaci digitalizációt tekintve kaotikus állapotokat hozott létre, hiszen az appok, rendszerek, smart és dolgok internete megoldások végtelen számú körforgásában nehéz utat törni. Még olyan definíciós problémák is felmerülnek, hogy mit is tekintünk digitálisnak vagy éppen intelligens épületnek. Ha pedig nincs egységes fogalomtár, akkor hogyan lehetne értelmezni pontosan a digitális világot vagy várost? Ráadásul az építőipar digitalizációja hátrányban van a többi iparághoz képest, miközben a világ összes GDP-jének 13%-a köthető ehhez a szektorhoz.

A Google azt tapasztalta, hogy még a saját ingatlanportfóliója is széttöredezett és különböző intelligens épületrendszerekkel rendelkezik, ezért az új projektje egy nyílt forráskódú egységes sémát és eszközkészletet szeretne létrehozni az épületeiről és a beépített berendezésekről szóló információk megjelenítésére. Az absztrakt modellezés, a könnyen használható konfigurációs nyelv és a validációs eszközök kombinációjával a Google olyan rendszert hoz létre, amely új korszakot indíthat el az intelligens épületek világában.

A Google programja persze nem az első kísérlet az intelligens épületek nyílt forráskódú tudástárának összeállítására, hiszen más jelentős kezdeményezéseket is említhetünk, mint például a Haystack, a Brick, a RealEstateCore. A projekt számára ezért fontos, hogy az ún. keresztkompatibilitás és a konvergencia megteremtődjön a többi program irányában. Mindegyik említett tudástárnak (informatikai értelemben ontológiának) megvannak a maga előnyei, amelyeket a Google különböző mértékben már át is vett.

A digitalizáció fejlődése érdekében az adatokat úgy kell modellezni, hogy azok hordozhatók és konzisztensek legyenek minél több épületben függetlenül az egyes tervezőmérnököktől, rendszerszállítóktól vagy telepítő vállalkozóktól. Ha sikerül elérni ezt a célt, a gyártók és a megoldások szolgáltatói úgy alakíthatják ki a termékeiket, hogy az épületek széles spektrumában felhasználhatók lehetnek. De egyelőre az előbb említett tudástárak egyike sem ígéri az építőipar többségében meglévő örökölt és saját rendszerek széles körének integrálását.

A Google projektje fontos lépés az intelligens épületek számára, különös tekintettel az épületrendszerek hatékony kezelésére a nagy ingatlanportfóliókban. A Google azonban a rendszerét egyelőre a saját épületállománya számára alkotja meg, nem pedig a piac egésze számára. A tech cég azonban azt ígéri, hogy saját ontológiája kompatibilis lesz a Haystack és a Brick rendszereivel, ami a megvalósulása esetén mérföldkő lehet a digitalizációban. Első körben tehát tavaly megkezdte a Kaliforniai-öböl régiójában elhelyezkedő 130 épülete adatainak összegyűjtését és egy közös digitális szótár létrehozását.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech