A JLL bemutatta az első GPT-modelljét, a digitális transzformáció már a küszöbön

A JLL nemrég jelentette be a JLL GPT érkezését, amelyet kifejezetten a kereskedelmi ingatlanipar számára fejlesztettek ki.

A JLL Technologies által kifejlesztett mesterséges intelligencia-modell célja, hogy segítse a cég világszerte jelenlévő irodáit és munkatársait abban, hogy az ügyfeleik még hatékonyabban és élményszerűbben ismerjék meg a piaci trendeket és a számukra releváns információkat, folyamatokat. Világszerte a JLL mintegy 103 ezer munkatársa fogja igénybe venni az új eszközt, amely a házon belüli adatokat külső forrásokkal egészíti ki, és a cég a tervek szerint még idén bevezeti a szolgáltatást.

Többek között a JLL létesítménygazdálkodási menedzserei a mesterséges intelligencia (MI) segítségével képesek lesznek átalakítani a szabványos ingatlan-kihasználási és portfólióoptimalizálási mechanizmusokat, hiszen a GPT dinamikus kommunikációja hatékonyabb döntésekhez vezethet. Ezenkívül a JLL szakértői gyorsabban tudnak átfogó munkahely-tervezési tanácsokat adni az ügyfeleknek a GPT-vel folytatott beszélgetések során gyűjtött minőségi információk kombinálásával.

„A vevők, eladók és hitelezők megfelelő időben történő összekapcsolása a megfelelő adatok birtokában meghatározza a sikert ebben az új mesterségesintelligencia-korszakban. Már az MI segítségével optimalizáljuk a befektetési lehetőségeket, ezzel versenyelőnyt teremtve az ügyfeleink számára” – mondja Richard Bloxam, a JLL Capital Markets vezérigazgatója.

Mindenhol ott van

De a JLL GPT bevezetése nem az első lépés a vállalat életében, amellyel nyitnak az MI felé. Még 2016-ban partneri együttműködést kötöttek a Levertonnal, amely automatizált bérleti szoftvert biztosít a nemzetközi ingatlanügynökség számára. Emellett a vállalat 2021-ben megvásárolta a Skyline AI vállalkozást, így lehetővé téve az alkalmazottak számára a startup ingatlanérték-előrejelzési lehetőségeit.

A JLL hosszú távon is elkötelezte magát az MI mellett, nemrégiben technológiai igazgatót is kinevezett Yao Morin személyében. Ez is jelzi, hogy a cég egyre szélesebb körben fogja alkalmazni a mesterséges intelligenciát üzleti tevékenysége során az ügyfelek jobb kiszolgálása érdekében.

Az azonban még nem teljesen világos, hogy az MI konkrétan hogyan képes növelni a felhasználói élményt, illetve valójában hogyan és mit tud segíteni a kereskedelmiingatlan-szektorban. Egyelőre a mesterséges intelligencia meglehetősen új technológia, nagy a hangzavar körülötte, és a hatékonyságán is van még mit javítani.

Az azonban kétségtelen, hogy ez a jövő útja, a technológia idővel folyamatosan fejlődik és a megoldásai egyre szofisztikáltabb eredményeket hoznak majd. Ettől függetlenül az ingatlanpiac emberi szegmense továbbra is meghatározó lesz, hiszen húsvér-emberek költöznek a falak közé, amelyeket az MI nem minden esetben tud kezelni. Vagyis bár a technológia lehetővé teszi egy cég számára, hogy jobb tájékoztatást és útmutatást nyújtson az ügyfeleinek, az emberi szempontok továbbra meghatározók lesznek.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech