Felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) együttműködik a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületével (HuGBC) és a Greenology – Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal, így felgyorsulhatnak a környezettudatos innovációk – jelentette be az IFK elnöke, Takács Ernő. 

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke szerint a fenntarthatóság szempontjából kulcsszerepük van az ingatlanfejlesztőknek, hiszen a környezettudatosságot segítő elemek meghatározóak az épületek életciklusában is. Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont kiemelte: ebben az évben az építésgazdaság zöldinnovációs kérdéseire fókuszálnak.

Takács Ernő, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) elnöke a megállapodások kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az együttműködés felgyorsíthatja a környezettudatos innovációt az ingatlanfejlesztési szektorban, a változások pedig új feladat elé állítják a felelős tervezőket és építtetőket. Nem csak egy új szektor megszületéséről beszélhetünk, új termékekkel, technológiával és jelentős fejlődési potenciállal; hanem hatalmas lehetőség rejlik az együttműködésben is az ingatlanfejlesztés zöldítésében, amely egyben kötelezettsége is a mai felelős fejlesztőknek.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (Hungary Green Building Council, röviden HuGBC) 2009 óta fogja össze az ingatlanszektor, az építőipar és az építésgazdaság szereplőit, hogy közreműködésükkel részt vegyen a környezettudatos és fenntartható építést előmozdító építészeti szabályozás szakmai kidolgozásában. A globális World Green Building Council közösség tagjaként nemzetközi tapasztalatokra is támaszkodik, élvonalbeli stratégiai elveket, módszertant és gyakorlatokat hoz Magyarországra. 

Az IFK pedig arra törekszik, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztéseket világos szabályrendszer alapján, a funkcionalitás szempontjainak szem előtt tartásával, esztétikusan és gazdaságosan lehessen megvalósítani a tulajdonosok, a felhasználók és az épített környezet használói érdekében. Ehhez egyebek mellett világos, átlátható és kiszámítható településfejlesztési, építéshatósági szabályrendszer kell és a tagvállalatok társadalmi felelősségvállalási tevékenységének is bővülnie kell – ismertette Takács Ernő.

Barta Zsombor, a HuGBC elnöke azt emelte ki: már a korai tervezési, majd a kivitelezési szakaszban is alkalmazható sok olyan környezettudatosságot segítő elem, amelyek meghatározóak az épületek életciklusában. A hazai nagy ingatlanfejlesztők már több éve sikeresen integrálják a nemzetközi jó gyakorlatokat, és azt látjuk, hogy a kereskedelmi ingatlanfejlesztők többsége utat is mutat: folyamatosan nyomon követik és lehetőség szerint be is vezetik a piacot formáló innovációkat és újításokat. 

A megállapodás alapján a felek több témakörben is együttműködnek majd: köztük a környezettudatos épített környezet általános ismereteinek társadalmi, szakmai kommunikációjában, ismeretterjesztésben és szemléletformálásban. Emellett közös érdekképviseletet hoznak létre az építészeti szabályozásban a fenntarthatóság és környezettudatosság kellő súlyú érvényesítése érdekében, és a fenntartható építést/felújítást előmozdító jogi és gazdasági szabályozás, támogatási rendszer véleményezésében, kidolgozásában.

Zöldinnováció gőzerővel

A másik megállapodásról Takács Ernő elmondta, hogy a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont elsődleges célja, hogy segítse a hazai gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban. A zöldinnováció széleskörben teszi lehetővé a jelentősebb nemzetgazdasági ágazatok fenntarthatósági átállásának támogatását. 

Az IFK és a Tudásközpont a jövőben együttműködik az építésgazdaságban részt vevő szakemberek, vállalkozások, kutatók, oktatók és felsőoktatásban részt vevő hallgatók tevékenységének gyakorlati és elméleti támogatásában, a zöldinnovációs és fenntarthatósági tevékenység fejlesztésében az építésgazdaság területén belül. További együttműködési területek közé sorolta az innovatív, környezetbarát termékek piacra jutásának elősegítését és a zöldinnovációs megoldások gyakorlati alkalmazási eszközrendszerének kidolgozását.

Prof. Dr. Boros Anita, a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont vezetője hangsúlyozta, hogy a Tudásközpont küldetése, hogy segítse a hazai gazdaság valamennyi szereplőjét a zöld és fenntartható fordulat megvalósulásában, támogatva a legjobb zöldinnovációs gyakorlatok hazai fejlesztését, az innovatív termékek piacra jutását.

A Tudásközpont vezetője kiemelte továbbá, látható, hogy a hazai vállalkozások egyre aktívabbak az új termékek és technológiák feltalálásában, ami elősegítheti a zöldgazdaságra való átállást is. A zöldinnovációs termékek gyakorlati alkalmazásának igénye szinte minden ágazat esetében változásokat hoz az építőipartól elkezdve egészen a bankszektorig. Az IFK-val való együttműködés kiemelkedő jelentőséggel bír, tekintettel az ingatlanfejlesztő cégek építésgazdasági zöldinnovációs fejlesztésekben betöltött meghatározó szerepére. 

A Tudásközpont vezetője hangsúlyozta, az építőanyag-hiány megszűnése pozitív irányú változást mutat a hazai építőiparban, mindez pedig összefüggésben áll a hazai gyártók termékeinek belföldön történő értékesítésével és a főbb nyersanyagok (például fa, műanyag és acél) világpiaci árának mérséklésével. Az építőanyag-gyártók nyersanyagainak árai is csökkenni kezdtek, amely rövidesen a kereskedelmi árakban is érzékelhetővé válik a fogyasztók számára.

A Tudásközpont a közös munka intézményesült formájaként, a hazai építésgazdasági szakmai és érdekképviseleti szervezeteinek szakmai platformjaként hozta létre a közelmúltban a Zöldinnovációs Építésgazdasági Kerekasztalt, melynek az IFK is tagja – mondta az elnök. A Kerekasztal célja, hogy a Tudásközpont és az említett szakmai szervezetek vezetői közösen megvitassák az építésgazdaság zöldinnovációval, zöldgazdasággal és fenntarthatósággal kapcsolatban felmerülő szakmai kérdéseit. 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech