proptech logisztika bim

Már a logisztikai csarnokokban is hódít a PropTech Budapesten

Új, 10.600 m2-es csarnok, amely az első BIM módszerrel tervezett logisztikai ingatlan a vállalat kelet-közép-európai portfóliójában.

A BIM (Building Information Modeling) egy intelligens, 3D modellezésen alapuló tervezési rendszer, amely különböző eszközökkel és adatokkal segíti az építészek, mérnökök és a kivitelezést végző szakemberek munkájának hatékonyságát az épület és infrastruktúrájának tervezési, kivitelezési és üzemeltetési szakaszaiban.

Az új csarnok a Prologis Park Budapest-Harbor logisztikai parkban kapott helyet, amely Budapest XXII. kerületének déli határánál, a Duna nyugati oldalán helyezkedik el. A parkban immár összesen 140 ezer négyzetméter alapterületű bérleményről beszélhetünk, és még mindig jelentős a fejlesztési potenciál. A helyszín kiváló hozzáférést biztosít a nemzetközi kereskedelmi útvonalakhoz a 6-os főúton, valamint az M0 és M6 autópályákon keresztül.

 

 

Az épület számos fenntartható megoldást is kínál, mint például a magas hőszigetelésű falpanelek és tetőrétegrend, az energiatakarékos LED világítás, az okos mérőórák, valamint elektromos autótöltő állomások, amelyek az elektromos mobilitást segítik elő a parkban.

A környezettudatos műszaki adottságok 30 százalékkal csökkentik a fűtési költségeket, és a legújabb világítási sztenderdekhez képest 45 százalékkal mérséklik az épület villamosenergia-felhasználását. Előremutató módon a parkban dolgozók számára rekreációs terület is rendelkezésre áll, ahol akár focizni is lehet a pályán, vagy éppen lazulhatnak egy kis tó partján, vagyis a logisztikai központokban is előtérbe kerül a wellbeing.

A BIM modell megtervezése során az épület digitális ikertestvérét alkották meg, amelyben az ingatlanban használt okos megoldásokat is fel tudták tüntetni. Smart metering rendszereket az épületeinkben már régóta használnak, amely alapján a bérlők és az üzemeltetés számára is könnyen nyomon követhető és szabályozható az energiafelhasználás. Azáltal, hogy ezeket a rendszereket a BIM modellbe is integrálják, a bérlők és az üzemeltetés is egy helyen, felhasználóbarát módon férnek hozzá az okos rendszerek információihoz, és tudják azokat szabályozni. Ezek rutinszerű használatának elsajátítása további lehetőséget nyújt a technológiai fejlesztésekre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

 

 

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech