Vége a “kockás füzetek” korának, megéri digitálisan gondolkodni

Ha egy  piac változásban van, felértékelődnek a digitális megoldások, elengedhetetlen lesz a mérhetőség, az ESG kritériumok monitorozása, az energetikai rendszerek szabályozhatósága, a valós idejű vizuális adattáblák használata és olyan emberek szervezeten belül, akik értenek ezen adatok értelmezéséhez.

A Proptech Hungary a tavalyi évben a technológiai megoldásokat vette górcső alá, látókörében közel 130 proptech megoldás van a hazai piacról és több száz nemzetközi példa. Az idei évben a fókusz sokkal inkább áthelyeződött az ingatlanpiacra, a fájdalompontokra, a mozgatórugókra, a miértekre koncentrál. Első lépésként egy digitális felmérést indított el, melyből visszajelzéseket kap az ingatlanpiac digitális érettségével kapcsolatban:link a kérdőívre . A kérdőív kitöltésével egy pillanatképet látunk, hogy hol tartunk ebben az átalakulási folyamatban.

A hiánypótló kutatás eredményeit a nyilvánossággal is megosztja, mert küldetése a piac edukálása, segítése, a digitalizáció felgyorsítása, hatékony használata. Kutatások alapján nem csak Magyarországon, hanem globálisan 8 éves lemaradásban van a proptech a fintech piachoz képest, de már látni a gyorsulást, a technológiák terjedését az elmúlt 2 évben.

Ennek a lemaradásnak számos oka lehet, többek között a piac sikeressége, melyhez nem társult a digitalizáció, a kellően rugalmatlan piac, ahol a változások akár pozitív, akár negatív fázis-eltolódással érzékelhetőek, illetve a transzparencia iránti igány relatív alacsony volt. Ez változóban van, de a digitális átalakulás nem egyik napról a másikra fog lezajlani a piacon, cégeknél, ez egy nagyon hosszú folyamat, amely a problémák megfogalmazásával kezdődik, a környezet (adattáblák, rendszerek) felkészítése után stratégias alkotással folytatódik. A technológia egyik sajátossága, hogy a legtöbb rendszer egymással összeköthető (ha megfelelő API-val, automatic programing interface-cel rendelkezik), ezáltal összefüggések, tendenciák, következtetések vonhatók le a rendszerből.

A digitalizáció nem azt jelenti, hogy elkezdek proptech megoldásokat használni, ez egyfajta holisztikus nézőpont váltás, először saját magamat kell megváltoztatni, majd a céges kultúrát és végül az egész szervezetet.

A digitalizáció nem egy felülről lefelé, hanem egy alulról felfelé építkező folyamat, azaz saját magunkat kell megváltoztatni, nekünk kell előbb megváltozni, fejlődni. Nem lehet erőltetni, a szervezet egészének végig kell mennie egy változási folyamaton. Had érzékeltessem a helyzetet a “kockás jegyzetfüzet” esetével, miért kell megértenünk, hogy ez hatékonytalan: írott szöveget rögzítünk egy olyan jegyzetfüzetbe, amiben nem lehet keresni, visszakeresni, leírt jegyzetet valószínű azért írtuk le, mert fontos és van valami teendőnk vele (továbbküldeni, kifejteni, felhívni, stb), a feladat nem jön létre automatiiusan (mint a digitális térben).
Ha mi magunk megértjük a digitalizáció értelmét, jelentőségét, akkor sokkal gyorsabban fogjuk cégünket is végigkísérni a digitális transzformáción, hogy egy hatékony, mérhető, prediktálható szervezet jöjjön létre, amely felveszi a versenyt a 21. század kihívásaival és sokkal inkább alkalmazkodóképes lesz a változásokra.

A Proptech Hungary-ról
A proptech ökoszisztéma felépítése segíti a digitális átalakulást, a Proptech Hungary célja, hogy edukálja az ingatlanpiac szereplőit és segítse a digitális megoldások gyorsabb terjedését. Együttműködünk a környező országok, kijezetten a közép-kelet európai régió piacainak proptech szervezeteivel, a hazai ingatlanpiac legnagyobb szakmai szövetségeivel, a hazai ingatlanpiaci cégekkel és folyamatosan kutatjuk a legújabb proptech trendeket és cégeket.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech