Adják-veszik a menő PropTech cégeket

2019 első negyedévében az M&A (vállalatfelvásárlási) piacon az okos épülettechnológiákkal összefüggő tranzakciók megtartották ugyanazt az erőteljes lendületet, amelyet már 2018-ban is megfigyelhettünk. A PropTech megoldások előretörése folyamatos az ingatlanszektorban.

Az okos épületek kutatásával foglalkozó Memoori szakértői 43 felvásárlást regisztráltak 2019 első negyedévében a smart technológiákra vonatkozóan, amelyek közül számos akvizíció a kereskedelmi ingatlanok piacán zajlott le. A tranzakciókból is jól látszik, hogy a piaci szereplők többek között az energiaoptimalizálásra, működési költségcsökkentésre; az irodai világban a hatékonyabb térkihasználásra és együttműködőbb munkaszervezetekre; illetve az adatok sokoldalúbb elemzésére és hasznosítására törekednek.

Felhő technológia és Wifi térelemzés

Most lássunk néhány érdekesebb tranzakciót, amelyek a PropTech világát és jelenlegi trendjeit mutatják meg. A világ vezető ingatlanügynöksége, a CBRE megvásárolta a brit székhelyű Romonetet, amely előrejelző elemzéseket kínál. A 2008-ban alapított Romonet felhőalapú technológiát alkalmaz a hatékonyság és az adatközpontok kapacitásának növelésére. A szoftvercég arra összpontosít, hogy a lehető legpontosabb képet adjon mind a tőkebefektetési, mind a működési költségek tekintetében.

Ez a felhőalapú megoldás olyan pénzügyi, környezeti és operatív adatokat szolgáltat egy létesítmény egész életciklusában, amely növeli a jövedelmezőséget, csökkenti a kockázatot és javítja a döntéshozatalt. A szoftvercég a CBRE globális Data Center Solutions üzletágába fog beépülni, amely több mint 800 adatközpontot irányít világszerte.

WeWork (We Company) egy belső tereket elemző cég megvásárlásával bővítette technológiai kínálatát. Az Euclid platformja WiFi jeleket alkalmaz, így a térhasználatot anélkül tudjuk értelmezni, hogy ahhoz bármilyen további hardvert kellene telepítenünk.

Ezzel a technológiával a WeWork holisztikus betekintést nyújt a vállalkozások számára, illetve segít jobban megérteni, hogy hogyan is használják az alkalmazottak a munkahelyeket. A tapasztalatok birtokában pedig a cégek hatékonyabb és vonzóbb tereket tudnak megvalósítani az irodájukban az egyes projektcsapatok számára, illetve megalapozottabb döntéseket hozhatnak a növekedésük és a vállalati kultúrájuk támogatása érdekében.

A WeWork még tavaly vásárolta meg a Teemet is, amelynek térkezelési technológiája lehetőséget biztosít a munkavállalók hatékonyságának növelésére, együttműködőbb munkakultúra megteremtésére és az irodaterek optimalizálására. A Teem és az Euclid megoldásaival a WeWork valós idejű információkat kínálhat a helyhasználatról és összesített adatokat szolgáltat a munkahelyekről.

Vagyongazdálkodás és életciklus menedzsment

Az amerikai kereskedelmi ingatlanokra specializálódott Aquicore szoftvercég pedig az Entic-et vásárolta meg, amely egy minden az egyben szolgáltatási platform. Ez az elemzési módszer célzott ajánlásokat kínál az egyes eszközök és létesítmények működtetésére, teljesítményük hatékonyabbá tételére az ingatlanpiacon.

Az Entic segít az épületek tulajdonosainak és üzemeltetőinek elérni a maximális energia hatékonyságot, csökkenteni a működési költségeket és a vagyonelemek értékének maximalizálását ígéri a felhőalapú épületelemző platformmal.

Az Axxerion megszerzésével pedig a Nemetschek Group tovább erősíti kompetenciáit az integrált munkahely-irányítási rendszerben (IWMS). A cégcsoport tagja a Spacewell tanácsadó cég is, amelynek szoftvere az épületek életciklus-menedzsmentjével foglalkozik az adott ingatlan tervezési, építési és üzemeltetési folyamatainak integrálásával.

A Nemetschek Group az épületek, fejlesztések digitalizálásában is szerepet vállal annak érdekében, hogy zökkenőmentes információáramlást és visszacsatolást valósítson meg egy projekt minden fázisában, a tervezéstől kezdve egészen a karbantartásig és működtetésig.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech