proptech app

Életre kelnek az irodaházak. Az okos rendszerek kommunikálni kezdenek

Az utóbbi években a biztonsági, az épületautomatizálási, az energia- és a világítási rendszerek gyorsan fejlődtek. Azonban annak ellenére, hogy a zökkenőmentes működés érdekében igény van a különböző rendszerek integrációjára, egyelőre hiányzik a közös kommunikációs szabvány, állítja az okos épületekkel foglalkozó Memoori kutatóközpont.

Bár történt némi előrelépés a gyakorlatban egy közös kommunikációs protokoll alkalmazására az épületek különböző rendszereiben az érzékelők és vezérlők összekapcsolása érdekében, de ez még nem kellőképen rugalmas és nyitott.

Ma már ugyan korlátozottan használnak közös kommunikációs szabványt az épületekben, hogy a különböző szintű rendszerek összekapcsolódjanak, de ezek még egyelőre közel sem elég hatékonyak, nem megfelelőek minden alkalmazáshoz, hangsúlyozza a  Memoori. Emiatt a fizikai biztonsági rendszerek és egyéb épületszolgáltatások integrálása nehezebb, ami drágítja a munkát és a karbantartást. A különböző rendszerek integrációja tehát nem fejlődött olyan gyorsan, mint amire korábban számítottunk.

Az IP-alapú rendszerek megnövekedett elterjedése segített több eszközt integrálni, de még mindig szükség van egy közös protokollra, hogy teljes mértékben kihasználjuk a megoldásokat. Jelenleg számos nyitott protokoll létezik, de egyik sem tudja úgy támogatni az épületeket, hogy elérjék a maximális kapacitásukat.

BIoT

A megfelelő kommunikációs protokoll segítségével az épületek automatizálási rendszerei is integrálhatók lennének a vállalati menedzsment megoldásokkal, amelyet, ha együttműködnek, akkor létrejönne az ún. Building Internet of Things (BIoT).

Míg az iparágnak még egy jobb integrációs módot kell elérnie az épületekben, addig a rendszerintegrátorok és a nagyobb beszállítók alapvetően a saját szoftvermegoldásaikat teszik kompatibilissé a különböző eszközökkel. A végfelhasználók számára azonban a sokféleség a megoldás, hiszen az nem jelentene korlátozott rugalmasságot és magas költségeket.

A számítógépes rendszerek már egyes piacokon – mint a közlekedés, a kiskereskedelem és az egészségügy – már egyre inkább egy platformra hozzák a termék beszállítókat, hogy a végfelhasználók jobb megoldásokat kapjanak, tette hozzá a Memoori. A kutatók szerint ez a BloT első lépcsője, amikor a megoldást nyújtó szolgáltatók eljuthatnak az integrátorokhoz és stratégiai szövetségeket építhetnek.

A BIoT várhatóan az intelligens épületek közös jellemzője lesz az elkövetkező 5 évben, jegyezte meg Memoori. Ez az egész épületben összekapcsolhatóságot és nagy adatátvitelt biztosít, illetve az összes IP-eszközt összekapcsolja az összes épületüzemeltetési szolgáltatásban.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech