Elon Musk cége is segítheti a magyar proptech startupot

A Tesla és SpaceX alapító Elon Musk IT cége, az OpenAI hozta létre a ma legfejlettebbnek tartott mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, melyhez csak fokozatosan, korlátozott számban ad hozzáférést a világ fejlesztő cégeinek. Ehhez a technológiához kapott most Magyarországon hozzáférést a Realmonitor Kft., amely az ingatlanvásárlás során segít megtalálni a legjobb ajánlatot a kiszemelt ingatlanra.

A mesterséges intelligencia az élet egyre több területén ver gyökeret, mára a legtöbb szolgáltatás alapvető elemévé vált. Ez a motorja a technológiai óriások személyre szabott szolgáltatásainak, a Google kereséseknek, a Netflix esti filmajánlóinak, mesterséges intelligencia segíti az autók hatékony üzemanyag fogyasztását, de ma már a kutatókat is ez segíti az új gyógyszerek létrehozásában.

Az egyes mesterséges intelligenciák “fejlettségét” a tanítása során használt paraméterek számával jellemezik. Minél több tanítható paramétere van egy mesterséges intelligenciának, annál “okosabb”. A technológiai fejlődéssel párhuzamosan a tanítható paraméterek száma is rohamosan nőtt, a kezdeti pár tucat, majd pár ezer paraméterről egészen az elmúlt években létrehozott 150 millió paraméterrel rendelkező mesterséges intelligenciáig. Ezen a ponton a mesterséges intelligencia már könnyedén legyőzi az embert sakkban, go-ban, pókerben, ügyesebb a tévés vetélkedőkben és sok esetben jobban diagnosztizálja a betegeket, mint a hús-vér szakorvosok. Innen ugrott még egy nagyságrendet Elon Musk cége, az OpenAI, amely létrehozta az eddigi legfejlettebb mesterséges intelligenciát, a GPT3-at, nem kevesebb mint 175 milliárd paraméterrel.

Ez a mesterséges intelligencia már magától képes az emberével megegyező színvonalú cikkek megírására, emberi szintű párbeszédre, anyanyelvi szintű fordításra, és számos, még az alkotóik által sem ismert képességre.

Éppen a nem ismert képességei és ismeretlen veszélyes felhasználási formák okán a GPT3-hoz csak fokozatosan és korlátozott számban engednek hozzáférést a technológiai cégeknek. Ehhez a mesterséges intelligenciához kapott Magyarországon elsők között hozzáférést a Realmonitor Kft., az arminimum.hu üzemeltetője, hogy segítsék a lakásvásárló családokat az ingatlankeresés során.

A GPT3 segítségével a lakáskeresők egyszerre láthatják egy konkrét ingatlan összes fellelhető hirdetését még akkor is, ha az egyes hirdetésekben más képekkel, más paraméterekkel, sőt jelentős árküldönbséggel szerepel ugyanaz az ingatlan.

Hogy ennek mekkora jelentősége van, azt jól mutatja, hogy a magyar ingatlanpiacon 23 százalék a “káoszindex”, azaz az online ingatlanhirdetések 23 százalékára igaz, hogy ugyanaz az ingatlan fellelhető valahol máshol is, lényegesen alacsonyabb áron. Az Árminimum felmérése szerint a több hirdetésben is szereplő eladó ingatlanokra vonatkozó átlagos árkülönbség 4 millió forint, míg a kiadó ingatlanok esetében átlagosan havonta 37 ezer forinttal fizet kevesebbet ugyanazért az ingatlanért az alaposabban tájékozódó bérlő.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech