2020-02-13

A szabadúszók belakják a virtuális irodákat és városokat. Már semmi sem lesz valódi?

Több mint 53 millió szabadúszó dolgozik csak az USA-ban, amely a nagyhatalom munkaerő-állományának 34 százaléka a Freelancers Union jelentése szerint, vagyis minden harmadik amerikai dolgozó ezt a munkamódszert választotta. A szabadúszók hetente több mint egymilliárd munkaórát regisztrálnak, és becslések szerint 715 milliárd dolláros bevételt hoznak az amerikai gazdaságba.

A szabadúszó lét a mai gazdaságok egyik velejárója, amely Európában is népszerű, hiszen 2013 óra 45%-kal nőtt a számuk, ők alkotják az Európai Unió munkaerőpiacának leggyorsabban növekvő csoportját a statisztikák szerint. Az Egyesült Királyságban az egyéni vállalkozói szektor már a teljes munkaerő közel 15% -át teszi ki. A WorkMarket Workforce Productivity Report szerint az üzleti vezetők 83%-a termelékenyebbnek tartja az önálló vállalkozókat, mint a munkavállalókat.

A jövő munkaerőpiaca is a szabadúszók térhódításával együtt gyökeres fordulatot vehet. Az Accenture nevezetű konzultációs cég azt jósolja, hogy egy évtizeden belül a Fortune 2000 listáján szereplő vállalatok munkaerejének túlnyomó többsége digitális nomád lesz, és csak vezetők maradnak alkalmazásban.

Alkalmazottak nélkül a vállalati iroda szerepe is átalakul. A hagyományos irodai modell elavult, mondta Chantal Robinson, a LABS egyik igazgatója egy korábbi nyilatkozatában. A kis boxokban vagy a nagyteres irodákban történő munkavégzésről már korábban bebizonyították, hogy károsíthatják az egészséget és csökkenthetik a termelékenységet, tette hozzá.

A cikk folytatását az alábbi linken olvashatja