2019-09-30

Az egészséges dolgozó az igazi főnyeremény – beszélgetés Joseph Marfival

Október 17-én a MOM Sportban rendezik meg az első hazai WELL Building konferenciát a HuGBC és Az Év Irodája közös szervezésében. Ennek apropóján beszélgettünk Joseph Marfi LEED és WELL szakértővel, oktatóval, a HuGBC alapító tagjával, aki szintén előadást tart a konferencián.

– Már régóta hatékonyan alkalmazzák a zöld minősítő rendszereket (pl. BREEAM, LEED). Miért volt szükség a WELL rendszerre is? Miben tud újat adni a korábbi minősítésekhez képest?

– Valamennyi korábbi épületminősítő-rendszer az épületek fenntartható tervezésére, a felhasznált anyagokra és a kivitelezésre összpontosított, a környezetvédelmet tartotta fókuszban. A WELL rendszer az egyetlen, amelyik az emberközpontú tervezést és kivitelezést helyezte előtérbe tudományos alapon. Az egyetlen szempont az alkalmazottak egészsége és jó közérzete, ami nemcsak a munkahelyi eredményességet emeli, hanem ennél sokkal távolabbi eredményeket is hoz, amit több felméréssel is tanúsítanak.

Az ilyen épületekben dolgozók aktívabbak, egészségesebbek, ami kihat az életükre. Több energiájuk marad a munka utáni családi és közösségi aktivitásokra. Társadalmi szinten az egész országnak hasznos, mert tehermentesíti a kórházakat a hatékony egészségmegőrzés miatt, és a munkáltatók is jól járnak, mert a vállalati eredmények megnőnek az egészséges, aktivitást stimuláló környezet miatt.

– Bár a WELL még viszonylag „fiatal” rendszernek számít, máris finomhangoláson ment keresztül. Milyen irányokba fejlesztik a rendszert?

– A WELL rendszer – ellentétben a többi minősítő rendszerrel – nagyon rugalmas. A felhasználók véleményének visszacsatolása nagyon gyors. A jó ötletek, az egészséget és a jó közérzetet támogató  kezdeményezések rekordidő alatt a rendszer részévé válhatnak. Az alternatív megfeleltetés útján a világ bármely országában élők javasolhatnak helyi szokásokat és adottságokat, amelyek elfogadásra kerülhetnek pár hét leforgása alatt, lehetővé téve, hogy bárki – akár egy másik kontinensen is – felhasználja. A tavaly bevezetett 2-es verzió kibővítette a rendszer által vizsgált 7 kategóriát 10-re, lehetőséget adva az új elképzeléseknek. Jelentős fókusz került az HR kollégákra és a vállalati belső rendelkezésekre, hiszen ezek nagyon sokat tehetnek a WELL rendszer alkalmazásáért, de ugyanakkor ők azok, akik sokat nyerhetnek az esztétikus, vonzó, aktivitást elősegítő környezet kialakításával.

Milyen eredményekkel büszkélkedhet a WELL? Milyen tapasztalatokat említhetünk?

A WELL fejlesztők továbbra is a tudományos eredményekre alapoznak. Közzétették a WHO egészségügyi jelentéseit, amelyek országspecifikusak. Ezzel segítik a helyi szakembereket abban, hogy a saját országukban a valós egészségügyi helyzetet tudják értelmezni és javítani. Párhuzamosan a rendszerfejlesztéssel, kísérletek es felmérések is zajlanak több klinikán is, orvosi felügyelet mellett. Tovább vizsgálják azokat a tényezőket is, amelyek az épületekben és ezek környezetében eredményesen alkalmazhatók, hogy az emberek egészséges életmódját, aktivitását, feladatmegoldó es innovációs képességét növelni tudják.

Az Office XPO első napján kerül megrendezésre a WELL Building konferencia. Kapcsolódó előadás: Röviden a WELL-ről a világban - előadó: Joseph Marfi; LEED Fellow, WELL AP & WELL Faculty, GGP.

JEGYVÁSÁRLÁS


Warning: Phalcon\Assets\Manager::output(/var/www/proptechhungary.hu/public/assets/frontend/compiled/all.js): failed to open stream: Permission denied in /var/www/proptechhungary.hu/var/compiled-templates/_var_www_proptechhungary.hu_apps_frontend_views_index.volt.phtml on line 80