2019-06-03

Hogyan segíti a térinformatika az ingatlanpiacot?

Mire és hogyan használhatjuk fel az épületek legkorszerűbb technológiákkal történő felmérését és az előálló téradat vagyont? „Értéknövelés térinformatikai eszközökkel – felméréstől a térbeli adatmegosztásig” címmel Szabady Zsolt, a Datakart ügyvezetője tart előadást a témáról a PropTech Hungary konferencián június 13-án. Ennek apropóján kérdeztük a szakembert.

A térinformatikai rendszer (angol rövidítése GIS) földrajzi helyhez kapcsolódó adataiból hasznos információk vezethetők le. Az adatok elemzésével segíthetjük elő a természeti és emberi környezet és az üzleti folyamatok megfigyelését, tervezését, a döntések várható hatásainak előrejelzését. Eközben a 3D-s modellezés, szimuláció egyre nagyobb szerepet kap, a digitalizáció általános terjedése még inkább növeli a GIS hatékonyságát.

Az információ mindent pénzt megér, hogy egy közhellyel folytassuk, nem véletlenül egyre több cég egyre többet áldoz térinformatikai adatok beszerzésére. A GIS alkalmazása az ingatlanpiacon is fellendülést eredményezett, hiszen intenzívebbé és sokrétűbbé válik az információáramlás a vevők és az eladók között, illetve az épület- és infrastruktúra-fejlesztést és üzemeltetést még több hasznos adattal támogatják.

– A Datakart Kft. majd húsz éves tapasztalattal rendelkezik térinformatikai rendszerek tervezésében, fejlesztésében, és bevezetésében. De mit is jelent a térinformatika számára a PropTech?

– Kitekintést jelent egy olyan szakterületre, amely nagy lehetőségeket rejt a szakmám, a térinformatika szempontjából, de a lehetőségek kiaknázásához meg kell ismerni az igényeket, szakmai elvárásokat, és erre kiváló alkalom ez a konferencia. Kíváncsi vagyok, hogy hogyan látják a BIM-et, az okos várost és a digitális együttműködést az ingatlanpiaci szakemberek, mi a véleményük és tapasztalatuk a téradatok használatáról; valamint hogyan kell gondolkodni az együttműködésről, milyen új ötletek, technológiák, ingatlanszakmai igények jelentek meg. Remek lehetőséget nyújt a PropTech Hungary, hogy megismerjem a trendeket, a leendő felhasználói igényeket és a felhasználók üzleti elképzeléseit.

– Mit vár az iparágtól általában és a saját szakterületén Magyarországon az elkövetkezendő pár évben?

– A technológiai újdonságok, új eszközök, új megoldások már nem csak jellemzően a bemutatókon és a konferenciákon lesznek jelen, hanem „termelésre” fogják ezeket, és egyre inkább teret nyernek a napi üzleti-üzemeltetési gyakorlatban. Az új technológiák használatához elengedhetetlen az épületek digitalizálódása, amely magával hozza a digitális téradatok használatának szükségességét.

Az előállított digitális téradatok – pl. BIM, városmodell vagy csak egy egyszerű parkolóhely nyilvántartás – pedig lehetővé tesznek újabb és újabb technológiai fejlesztéseket. Ezek a technológiák a közös téradatok miatt egyszerűbben lesznek integrálhatók vagy kezelhetőek egy közös platformról. Az új technológiák igénylik és egyben fejlesztik is az üzleti elemzéseket. Egyre szélesebb körű és pontosabb adatok segítik az elemzést és az üzemeltetést.

– A konferencia programból melyek azok, amelyeket különösen érdekesnek talál?

– Azok a témák, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a szakterületemhez, a térinformatikához, így például a digitalizált épületek, az integrált parkolási rendszerek, az épületinformációs rendszerek, vagy hogy milyen épületekre lesz szükség 10-20 év múlva.

Fotó:  sandyman - shutterstock.com

Média forrás: realista.hu