2020-01-15

IRODAKÉNT ÜZEMEL TOVÁBB A MOSZKVA TÉRBŐL (IS) ISMERT PAJTÁS

Lezárult Az Év Irodája verseny nevezési periódusa, javában tart a szavazási időszak. Amíg az idei indulók az eredményhirdetést várják, mi izgalmas információkat osztunk meg Veletek az irodájuk történetéről, hogy megkönnyítsük a szavazást.

Az egykori Gyermekélelmezési Vállalat 1969 nyarán, a Gyorskocsi utcában nyitotta az első PAJTÁS Önkiszolgáló éttermét. Legtöbben a budai oldal hamisíthatatlan, szocreál hangulattal és jókora adagokkal szolgáló éttermeként ismerhették meg az ikonikus neon feliratú vendéglátóipari egységet. A PAJTÁST nem csak a rendszeresen itt étkező helyi lakosok, de a Moszkva tér című kultfilm nézői is a szívükbe zárhatták. Az étterem tulajdonosa 48 év működés után döntött úgy, hogy 2017 nyarán, június 30-án végleg bezár. A Martig Kft. ezt követően, 2017 decemberében vásárolta meg az ingatlant.

A PAJTÁS átépítése során funkcióváltás történt: a hajdani étteremből irodaterület és a hozzá kapcsolódó közösségi tér nőtt ki. A funkcióváltás jelentősen eltért a „standard” feladatoktól, hiszen egy étteremből modern, 21. századi irodát varázsolni eleve kihívás, amit tovább nehezített, hogy fölötte egy társasház található. A közös képviselettel, illetve a lakókkal is folyamatos egyeztetés történt, a gépészeti felújításoknál nagy mértékben sikerült az ő igényeiket is figyelembe venni.

Az újjáépített helyiségben kialakított irodaegység legnagyobb bérlője az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt., amely 1999 óta működő, befektetési alapok kezelésére szakosodott társaság. Az alapkezelő teljesítményének és az általa nyújtott szolgáltatás színvonalának záloga a munkatársak és partnerek befektetési területen szerzett sokéves, sokrétű szakmai tapasztalata, amelyet az Alapkezelő jelenleg dominánsan az ingatlanpiacon kamatoztat.

Az iroda másik bérlője a Hümpfner Ügyvédi iroda, amelynek kiemelten fontos volt, hogy egy modern, az egészséges munka-kikapcsolódás egyensúlyát elősegítő, családbarát és környezettudatos irodakörnyezetet teremtsen meg a munkavállalói számára az átalakított PAJTÁS falain belül.

(A progresszív „zöld” gondolkodás mind az ügyvédi irodára, mind pedig az Adventum portfólió filozófiájára jellemző. Ez tetten érhető például az alapkezelő által akvirált irodaépületeken végrehajtott értéknövelő fejlesztésekben – ezek ökológiai lábnyoma például jóval kisebb, mint amekkora az egy új fejlesztés esetében lenne. Az általuk kezelt irodaházak többségében a közösségi terek világítását energiatakarékos LED világításra alakították át, igyekeztek jelentősen növelni a beültetett növényfelület nagyságát, valamint elektromos autótöltő-állomások is telepítésre kerültek, nem beszélve a gépészeti rendszerek korszerűsítéséről.)

A PAJTÁS átalakítása során a munkaállomások a kiváló természetes megvilágítással rendelkező földszinti helyiségekben kerültek kialakításra, ugyanitt a belső terekben pedig egy közösségi használatú, lounge hangulatú terület jött létre. Az irodában rengeteg növény (közel 70 db) és kb. 80 m 2 felületű zöld fal – azaz összesen kb. 150 m 2 élő zöld felület – került telepítésre, amely természetes módon szabályozza a belső levegő páratartalmát és egyben frissíti is azt.

A közösségi tér központi falát – egyfajta tisztelgésként a múlt előtt – a régi PAJTÁS homlokzatának stilizált másolata díszíti, rajta az eredeti, ikonikussá vált neon felirat újratervezett változatával. Az irodához, mára talán szinte természetes módon, elektromos autótöltő-állomás is tartozik.

Mi lett az eredeti Pajtás felirattal?

Az új tulajdonos eltökélt szándéka volt, hogy a homlokzatot díszítő, eredeti „PAJTÁS Önkiszolgáló Étterem” feliratot lehetőség szerint egyben megőrizze az utókornak. Ezért már az átalakítás megkezdése előtt felvette a kapcsolatot a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum képviselőivel – hozzájuk tartozik a Kazinczy utcában működő Elektrotechnikai Múzeum, ahol az ikonikussá vált, kortárs neon reklám feliratokat összegyűjtik és a szükséges javítások után egy állandó kiállítás keretein belül az érdeklődő nagyközönség elé tárják –, és térítésmentesen felajánlotta nekik a neon ritkaságot, hogy a legjobb kezekbe kerülhessen. Az eredeti felirat így egy alapos restaurációt követően, teljes pompájában lesz majd ismét látható, immár az Elektrotechnikai Múzeum falán.

Ha megnéznéd az iroda képeit és szavaznál rá, ITT megteheted!