2019-09-23

Mi az embert helyezzük a középpontba – WELL-beszélgetés Hartvig Lajos építésszel

Október 17-én a MOM Sportban rendezik meg az első hazai WELL Building konferenciát a HuGBC és Az Év Irodája közös szervezésében. Ennek apropóján beszélgettünk Hartvig Lajos DLA építésszel, hiszen Magyarországon az elsők között dolgoznak együtt WELL tanácsadóval, és alkalmazzák az új zöld minősítő rendszer kritériumait, amelynek középpontjában az ember áll.

– Az Önök, vagyis a Bánáti+Hartvig Építész Iroda portfóliója roppant sokoldalú és színes, amelyben markánsan jelen vannak olyan épületek, ahol a külső környezet zöld jellege fontos szempont. Hogyan lehet a külső zöld és környezettudatos szempontokat, illetve a belső WELL dominálta igényeket összehangolni?

– Magyarországon az elsők között, 2018 óta használjuk a WELL-sztenderdet a Bánáti + Hartvig Építész Irodában, a környezettudatosság pedig a kezdetektől fogva alapelvünk. Több szinergiára alkalmas terület is van az épületminősítő rendszerek között, hiszen az ember is része a biológiai rendszereknek; a természetes anyagok beltéri használata, az alacsony károsanyag-kibocsátás, a zöldfelületek könnyű elérhetősége, a nyersanyag szállítási utak lerövidítése mind példa arra, hogy ami jó a környezetnek, az jó az emberi szervezetnek is. Mivel a legjobb munkaerőért folytatott versenyben előnyt jelent a kellemes és egészséges környezet, ezért egyre nagyobb az igény az ökotudatos, valamint a WELL-minősítésű épületekre.

– A WELL minősítési rendszer alapvetően az irodapiacon kezdett el terjedni, majd 2018-tól már minden épülettípusnál elérhető. Önök hogyan tapasztalják, van-e, lesz-e más típusú kereskedelmiingatlan-fejlesztésnél létjogosultsága a WELL-nek?

– Jó lenne, ha elsősorban olyan épülettípusok esetében lenne érdeklődés a WELL sztenderdre, melyeknél kiemelt érték az egészség. Ilyenek többek között az egészségügyi intézmények, ahol a jó levegőminőség, a jó akusztika és általában a magasabb szintű épített környezet is a betegek gyógyulását segíti. Ezen a területen még nagyon sok munkára van szükség az illetékes állami-politikai szférában, meggyőződésem azonban, hogy a WELL által kínált sztenderdek előbb-utóbb elérik az ingerküszöböt.

A kereskedelmi fejlesztéseknél is – elsősorban a dolgozók érdekeit szem előtt tartva – fontos volna a versenyt meghatározó elemek közé emelni a WELL minősítési rendszert. A WELL szerepét kiemelten fontosnak tartom továbbá az ipari fejlesztések területén, amire már látunk is hajlandóságot az építtetők oldaláról.

– Mi a helyzet a lakáspiaccal, mert itt egyértelműbbnek tűnik a helyzet?

– A lakáspiacon – akárcsak az irodapiacon – a legfontosabb kérdés az, hogy egy WELL-minősítés mikor jelenít meg akkora értéktöbbletet, ami miatt érdemes vele foglalkozni. A sok lakást magukban foglaló lakóingatlanok piacán egyre fontosabb a komplex szemlélet, miszerint az otthont nemcsak a négy fal jelenti, hanem a lakás környezetében elérhető egyéb funkciók is, például a parkok, a rekreációs területek, a sportintézmények, az egészséges élelmiszer beszerzésének lehetőségei és a jó lakóközösség.

A WELL sztenderd ezeket a mutatókat mérhetővé és elérhetővé teszi, és képes szelektálni a piacon. A tervezők, fejlesztők már ismerik és tanulmányozzák a WELL-t, arra lenne tehát szükség, hogy mindezt a nagyközönség szélesebb rétegei is megismerjék és beépítsék a vásárlási szempontjaik közé.

– Az Önök építészirodájának egyik emblematikus munkája a GTC által megálmodott The Twist – Budapest City Tower engedélyezi terveinek kidolgozása. Itt mennyiben kerültek már az Önök gondolkodásának fókuszába a WELL ismérvei? Illetve egy ekkora volumenű toronyházban hogyan lehet ezeket az egészséges munkakörnyezetre vonatkozó alapelveket érvényesíteni?

– Megbízónk mindig a jövőnek épít, ezért a leginkább aktuális sztenderdeket alkalmazza épületeiben, ami nagyon szerencsés helyzet egy elkötelezett építész számára. Feladatunknak tekintettük, hogy a munkahelyeket úgy alakítsuk ki a beltéri generáció számára, hogy lehetőségük nyíljon a produktív munkavégzésre, a hatékony pihenésre, az aktív mozgásra, a stresszcsökkentésre és a mindfulness állapotának elérésére, valamint a közösségben rejlő erő megtapasztalására és alapvetően minden olyan tevékenységre, ami hozzásegíti a munkavállalókat a tartalmas élethez. Ezeket az elveket éppúgy lehet érvényesíteni egy toronyházban, mint egy tízemeletes épületben. Mindezt nagyban támogatja, hogy a WELL első verziója kifejezetten irodaházakra lett kifejlesztve orvosok és mérnökök közreműködésével.