2019-08-09

Mutatunk egy TED előadást, ami 8 fontos tanácsot ad, az élvezhető munkahely felépítéséhez.

Patty McCord a Netflix korábbi chief talent officere megfontolandó tippeket gyűjtött össze a nézők számára. Már a felvezető szövegből is érződik, hogy most nem a hangzatos, de annál üresebb „világmegváltó” gondolatok következnek, hanem valami egyszerű, őszinte, használható.

több mint 1 milliós nézettségű videó rögtön az elején leszögezi, hogy célravezetőbb cégen belül érthetően beszélni egymással, és elhagyni a nehezen érthető szakzsargont.

Ezután a sokat emlegetett „best practice” témát is új megvilágításba helyezi. Felteszi a kérdést: Vajon honnan tudjuk, hogy valóban a legjobb megoldásokról beszélünk? A folyamatosan változó világban nagy szükségünk lenne valóban működő ötletekre, amiket nem biztos, hogy a mások által alkalmazott folyamatok átemelésével érhetünk el.

A tanácsok meglepően egyszerűek, nincs bennük semmi hangzatos, mégis már első ránézésre átjön, hogy sok vállalatnál tényleg hasznosak lennének. Nézzük sorban, hogy miről is van szó:

1. Kezeljük felnőttként a munkatársakat! Ahelyett, hogy végeláthatatlan viselkedési útmutatókat gyártunk nekik, inkább azt helyezzük előtérbe, hogy mindenki szívesebben dolgozik olyan helyen, ahol élvezhető a munkafolyamat. A cél, hogy ezt lehetővé tegyük.

2. Hagyjuk az ellenőrizgetést! A cégvezetés dolga a csapatépítés. A jó csapat ismérve pedig az, hogy fantasztikus produktumot hoz létre, amitől a vállalat ügyfelei elégedettek.  A vezetőknek nem az a dolga, hogy a kollégák sarkában állva felesleges feszültséget keltsenek.

3. Mindenki szereti azokat a feladatokat, amiknek van értelme. Ha pedig elvégezte, miért ne lépne tovább? Patty egy utazáshoz hasonlítja a karriert. A mai fiatalok közül senki sem szeretné 60 éves korában is ugyanazt az útszakasz taposni. Tekintsünk a munkahelyre ugródeszkaként. Ne tartsuk vissza öncélúan azokat a munkatársakat, akik már elvégezték a feladatukat, és egy másik cégnél tovább fejlődhetnének. Ha elengedjük őket, biztos, hogy jó hírünket viszik majd.

4. Fontos, hogy mindenki értse a cég üzenetét. Ha valóban okosnak tartjuk a kollégákat, tanítsuk meg nekik az üzlet működését, és fogalmazzuk meg együtt a közös célt. Így lesz hatékony az együttműködés, amiben mi is rengeteget tanulhatunk tőlük.

5. Tanítsuk meg a munkatársakat a visszajelzések és a kritika kezelésére. Mindenkit. Ez a legtöbb embernek nehezére esik, mert nincs benne tapasztalata. Ha kimondjuk az igazságot, és elkezdjük gyakorolni a visszajelzések kezelését, szépen felépíthető egy jó eredmény, ami rengeteg felesleges körtől megkímélheti a csapatot a jövőben.

6. A cég értékrendjéhez igazodjanak a vezetők is. Fontos, hogy példát mutassanak a dolgozók számára, mert a cég idomul az ő viselkedésükhöz.

7. „Minden startup - ötlet hülyeség” Patty szerint „ha ésszerűek lennének, már megvalósította volna őket valaki”

8. Legyünk nyitottak a változásokra, és gondolkozzunk együtt azon, hogy milyen lesz a jövő. Minél lelkesebbek vagyunk, annál több örömöt okoz majd a folyamat.

A teljes videót ITT éritek el.

Írjátok meg Ti is, hogy mit gondoltok a témáról, és tippeljetek, hogy melyik az a pont, amivel nem értünk egyet?

 

Forrás: ted.com