2019-09-20

Ők digitalizálták először az ingatlanpiacot – interjú Reicher Péterrel, a Graphisoft SE regionális igazgatójával

„Open BIM/IFC: térképen az életciklus és az összes technológia” címmel Reicher Péter, a Graphisoft SE regionális igazgatója tart előadást a PropTech Hungary konferencián június 13-án a Budapest Music Centerben. Kis villáminterjúval hangolunk az okos épületek és okos cégek rendezvényére.

– A Graphisoft az 1980-as évek közepén az építésztervező szoftverfejlesztéssel és a világpiacon a 3D tervezőprogram elsőkénti megalkotásával robbant be, hiszen az épületinformációs modellezés (BIM) első kifejlesztője. A vállalat munkatársai élharcosai voltak mindig is a PropTech-nek, még ha akkor még senki sem hívta így az új iparágat. A korát jócskán megelőző Graphisoft a termékeit mára a teljes építőipari vertikumra kiterjesztette. De mit jelent Önnek a PropTech?

– Egy szeletet a szektor digitalizálásából. Sok szó esik róla, de a kérdés, hogy kik és milyen igényeket szolgálnak ki. Ez egy kicsit hasonló a tojás és a tyúk esetéhez, azaz mi fogalmazódik meg előbb a piaci szereplőkben: az építőipari hatékonyság növelésének és a munkafolyamatok korszerűsítésének az igénye, vagy a fejlesztők látták meg a fejlesztési lehetőséget és készültek el a speciális szoftverek.

A BIM, az épületinformációs modell a legkorszerűbb szemléletváltást hozta el az építőipar számára. A nemzetgazdaságok egyik legfontosabb szektorának digitalizációja azonban nem a startup-ok területe, hiszen az építőipari értéklánc sokszereplős, kiforrott, sok döntéshozatali ponttal megszakított, évszázadok óta működő folyamat. Ezt képviseljük mi a GRAPHISOFT-nál is, hiszen több mint 3 évtizedes fejlesztői múltunk van a szektorban. Emiatt ismertük fel az épülettervezés mellett a többi munkafolyamat digitalizálásának lehetőségét és terjesztettük ki a szoftvereinket az ingatlanfejlesztés teljes életciklusára.

A cikk folytatását az alábbi linken olvashatja