2019-05-15

Seperc alatt belépett az életünkbe! Honnan jött és hová tart az ingatlanpiac technológiai forradalma?

A Property Technology vagy rövidítve PropTech egyre többször hallott kifejezés, de a többség számára még kínaiul van. Nyugaton egyre több startup specializálódott a PropTech-re vagy ahogy Amerikában mondják, a ReTech-re. Honnan ered, miért van és merre tart? Erre keressük dióhéjban a választ.

Az ingatlanok összessége körbeveszi az emberi civilizációt, a települések alkotóeleme, a mindennapok szerves része, közege és helyszíne, ezért minden emberi élettel összefüggő dologhoz, tevékenységhez kapcsolódik. A technológia az elmúlt évtizedben az ingatlanpiacon is egyre nagyobb szerephez jut, és ez az arány az idővel csak növekedni fog. A technológia az elmúlt évtizedekben forradalmasította az információáramlást (Google), a kommunikációt (Facebook, Apple), az áru elosztását (Amazon), a tőkét (PayPal), a szálláspiacot (Airbnb) és a közlekedést (Uber).

De az ingatlanok szerepe sokkal jelentősebb, mint az előbb felsorolt kategóriák összessége, az átalakulás folyamatosan zajlik a szemünk előtt. Bár az ingatlan a világ legnagyobb vagyonelemét jelenti, a technológiai adaptációk még mindig csak a kezdeti szakaszban járnak. Az ingatlanokra vonatkozó technológia növekvő piaca egyszerűen fogalmazva segít az ingatlanok vásárlásában, eladásában, tervezésében, építésében és kezelésében, ezért nem meglepő, hogy az új iparág vonzza az épületek tulajdonosait és a kockázati tőkét.

A technológia többek között megváltoztatja a tulajdonosok és bérlők viszonyát is, hiszen a létesítménygazdálkodási piacon működő cégek a digitalizációt arra használhatják fel, hogy a bérlők számára még több élményt kínáljanak. Az irodaházakban egy facility menedzser szinte már munkahely menedzserré válik. A bevásárlóközpontokban a smart megoldások vegyülnek a klasszikus kínálattal, a logisztikában az e-kereskedelem szintén piacvezető szerepre tör.

Az üzleti élet minden területén a vásárlói élményre összpontosítanak, ilyen értelemben később ébredt fel az ingatlanszektor, de végre ráérzett a valóságra. Az élmény pedig ma már elválaszthatatlan a digitalizáció friss termékeitől. Itt megint jöhet egy meghatározás: a PropTech az az eszköz, amely az ingatlanügynökségeknek lehetőséget biztosít a magasabb értékű élmények nyújtására az ügyfeleik részére, vagyis maximalizálhatják az általuk kezelt, értékesített vagy eladott ingatlaneszközök értékét.

Visszatérve az ingatlantechnológiák történetére: tíz éve még gyerekcipőben járt a PropTech, ma pedig már buzzword lett, annyit beszélnek róla. 2017-ben a kockázati tőkebefektetők rekordösszegnek megfelelő 12 milliárd dollárt fektettek be globálisan proptech startup cégekbe a RE:Tech jelentése szerint. Időközben a RE:Tech-et felvásárolta a CREtech, hiszen a koncentráció már itt is megindult, így a tavalyi jelentés már a nevükhöz fűződik.

Adataik alapján 2018-ban a kereskedelemi ingatlanpiacok technológiai iparágába mintegy 10 milliárd dollárnyi tőkét fektettek. Az USA szerepvállalását a szektorban jól jelzi, hogy náluk 4 milliárd dollárt fektettek be, vagyis az összvolumen ötödét viszik, egyébként is New York viszi a prímet az iparágban.

Ez ugyan jelentős visszaesés 2017-hez képest, azonban ezt az ellentmondást feloldja, hogy korábban boldog-boldogtalan befektetett a szektorba, míg mostanában egyre érettebbé válik a befektetői kör is, célzottabban és megfontoltabban tesznek pénzt a PropTech-be, ami valójában pozitív hatást vált ki, hiszen növeli a hatékonyságot, a tudatosságot és a valós piaci igényeket követi.

Bár még csak most indult el a PropTech hódító útjára, a képzeletbeli innovációs térképén máris három fázisba sorolhatjuk az ingatlantechnológiák fejlődési útját. Az első fázis jó tíz éve indult el az online listing oldalak bővülésével. A második fázist jelenti az adatelemzés és a virtuális valóság használata jobb és speciálisabb szolgáltatások kínálatával az ügyfelek számára. Most pedig eljött a PropTech 3.0 világa, azaz az új technológiákkal, például drónokkal, virtuális valósággal, a dolgok internetével és a blokkláncokkal való kísérletezés.

 Fotó: Alfa Photo / shutterstock.com