Hogyan zajlott a MOL székház ultramodern és okos parkolójának fejlesztése a Parkl csapatával?

„A jövő irodája”, „A legzöldebb irodaépület”, „Az ország legokosabb épülete” – néhány idézett mondatrész, ami még magasabbra repíti az így is óriási magasházat, ami nemcsak Budapest, de egész Magyarország legmagasabb épülete és egyben az elmúlt évek legjelentősebb irodafejlesztési projektje: a MOL Campus.
A 28 emeletes épület 86 ezer négyzetméteres alapterülete 12 focipálya nagyságának felel meg, de robosztus mérete nem az egyetlen különlegessége. A MOL Campus ugyanis a fenntarthatóság jegyében épült, innovatív megoldásainak köszönhetően sikeresen megszerezve a globálisan is kiemelkedő LEED Platinum, a BREAM Excellent minősítést is.

A székház több, mint 2500 MOL munkatárs otthona, ezért már a tervezési fázisban nagy figyelmet fordítottak a kollégák kényelmét és hatékony munkavégzését elősegítő szolgáltatások biztosítására. A cég nemzetközi trendek figyelembevételével és a dolgozók véleménye, igényei alapján finomhangolta a ház által kínált okos szolgáltatás-portfóliót.

„A digitális program csapat számára két út áll rendelkezésre egy ekkora szabású projekt esetén: dönthetnek amellett, hogy lefejlesztik az összes funkciót házon belül, vagy megkeresik az adott szakterületeken, szolgáltatásokban élen járó cégeket és szakértőként vonjuk be őket a fejlesztésbe és közös megvalósításba, mi ennek a hibrid megoldását választottuk.” – árulta el Alexa Dóra, a MOL Campus digitális program menedzsere.

A MOL a parkolásmenedzsment esetében amellett döntött, hogy a piacon mára jól működő megoldást vesz alapul, így nagy örömünkre szolgált, hogy a Parkl csapatára esett a választásuk. De hogyan is nézett ki a közös munka? Tarts velünk és elvezetünk a színfalak mögé!

A parkolás, mint az irodaházak kritikus fontosságú rendszere

 

Egy irodaépület tervezésekor nemcsak a belső irodaterek elvárt működésének való megfelelés jelenti a kulcsot a sikerhez. A küldetéskritikus funkciók jócskán túlmutatnak azon, hogy működnek a liftek, a forgóajtók és a fűtés, és talán nem is gondolnánk, hogy a parkoló esetén is mennyire fontos a problémamentes üzemelés.

 

„A Parkl által fejlesztett szolgáltatásnak egy közel 1000 férőhelyes, 4 szintes, 10 db sorompóval ellátott parkoló teljes működését le kellett fednie, amit ráadásul jellemzően két csúcsidőpontban – egy reggeli és délutáni szűk időintervallumban – használnak leginkább. Emiatt a MOL Campus számára elengedhetetlen volt egy olyan rendszer kiválasztása, ami már több hasonló helyszínen kipróbáltan, gördülékenyen működik.” – mondta Varga Péter, a MOL Campus ügyvezetője.

 

Gondoljunk csak bele, mekkora felfordulást okozhat akár a fővárosi közlekedésben is, ha egy ekkora forgalmú parkolóban egy szerda reggelen leáll a parkolórendszer. Amíg 1000 MOL alkalmazott várja, hogy autójával behajthasson munkahelyére, addig a kocsisor nagyjából egy 4 km-es torlódást okozna, ami akár a Kopaszi-gáttól a Népligetig is elérne, ez pedig a reggeli csúcsidőben igencsak megbénítaná a forgalmat.

 

„A székház 2022. december 9-i nyitása óta, tehát nagyjából fél év alatt nem találkoztunk semmilyen súlyos hibával, ami fennakadást okozott volna a parkolórendszerben, pedig előfordul, hogy a sorompóknak egy percen belül 15 autót kell azonosítania és beengednie. Ez is bizonyítja, hogy a Parkl szakértői csapatával való szoros kollaboráció a tervezési és fejlesztési szakaszban, egy megingathatatlan, stabil rendszert eredményezett.” – tette hozzá Varga Péter.

 

A magas technológiai elvárások nem okozhattak akadályt

 

Amikor először összeült a Parkl szakértői csapata és a MOL Campus digitális szakemberei, az első és legfontosabb kérdést a megfelelő technológia használata jelentette. A közös nevező szerencsére egyből megvolt, hiszen mindkét szoftver a Microsoft felhőalapú szolgáltatását, a Microsoft Azure-t használja, így az integráció is egyszerűbben megvalósulhatott. Ez megkönnyítette továbbá a tervezés során felmerülő extra igények, funkciók implementálását is, mint a fix parkolóhelyek felszabadítása, vagy akár a változtatható irányú sorompók szabályozását.

 

A tervezés elengedhetetlen része volt ezentúl, hogy felmérjék a munkavállalók igényeit, munkába járási szokásait, amit a covid utáni időszak és a hibrid munkavégzés megjelenése jelentősen módosított. Egy ekkora méretű szervezet esetében a létesítménygazdálkodás számára is magas kihívást jelent az eltérő igényekkel és jogosultságokkal rendelkező osztályok, csapatok és munkavállalók kezelése, így az ő munkájukat segítő hatékonyságnövelő funkciók integrálása is prioritást élvezett.

 

A tervezési szakasz eredményeként létrejött annak, a komplex parkolómenedzsment rendszernek a koncepciója, amely mind technológiailag, mind a funkciók tekintetében egyedülállónak tekinthető hazánkban.

 

Kompromisszumok nélküli szolgáltatás kell

 

A Parkl csapatát szakértőként már a tervezési fázisban bevonták a projektbe, ez lehetővé tette egy olyan egyedi digitális parkolási rendszer bevezetését, amely teljes mértékben a dolgozók igényeire, és a helyi, valamint üzemeltetési sajátosságokra szabott.

 

„A Parkl szakértőinek bevonásával megvalósíthattunk egy minden felhasználói esetre alkalmazható, kompromisszumok nélküli megoldást. A fő célunk az volt, hogy a legmagasabb fokú felhasználói élményt biztosítsuk a munkavállalóknak, megkönnyítve ezzel az irodában töltött mindennapjaikat és a facility management számára egy hatékony, átlátható üzemeltetési rendszert tegyünk elérhetővé.” – tette hozzá Alexa Dóra.

 

A Parkl alapterméke a Parkl Office már számos meglévő funkciót tartalmazott, ezek testreszabásával integráltuk a MOL Campus applikációba a Parkl elemeket, ezentúl az üzemeltetéssel foglalkozó kollégák szintén a Parkl online adminisztrációs felület egy továbbfejlesztett változatát használják.

 
 
 

A MOL Campus digitális parkolóházát a lenti funkciók teszik az ország legmodernebb irodai parkolójává:

 

Parkolóhely foglalás

 
 
 
 
 

Applikációs parkolóhely foglalás, különböző jogosultságok kezelésével.

 
 
 
 
 

Vendégparkolások kezelése

 
 
 
 
 

Meghívók küldése és vendégpozíciók kiosztása.

 
 
 
 
 

Fix parkolóhelyek felszabadítása

 
 
 
 
 

A nem használt dedikált parkolóhely határozott időszakra elérhetővé, foglalhatóvá tehető a többi kolléga számára pl. szabadság miatt.

 
 
 
 
 

Változtatható irányú sorompók

 
 
 
 
 

Csúcsidőszakban pl. munkaidő kezdésével és végén, vagy ebédidőben a sorompók iránya változtatható, az alapján, hogy több behajtás vagy kihajtás történik az adott időszakban.

 
 
 
 
 

Foglaltság és téves parkolás ellenőrző

 
 
 
 
 

Szenzorok segítségével a parkoló telítettségének monitorozása és értesítő küldése hibás pozíciófoglalás esetén.

 
 
 
 
 

Zónakezelés

 
 
 
 
 

Bizonyos zónák hozzárendelhetők felhasználókhoz, csapatokhoz, akik ezáltal csak ott foglalhatnak parkolóhelyet.

 
 
 
 
 

Flotta autó kezelés

 
 
 
 
 

Különböző felhasználású vállalati autók be-és kiengedése, parkoltatása.

 
 
 
 
 
 

„A fejlesztés cégünk történeték eddigi legjelentősebb és legnagyobb léptékű projektje volt, ahol a sikereinket annak tulajdonítjuk, hogy csapattagjaink fiatal kora ellenére nagy tapasztalat és szaktudás áll a hátunk mögött, ami lehetővé tette a felmerülő igényekre való gyors reakciót és rugalmasságot. Örömmel tölt el minket, hogy elmondhatjuk, Magyarország egyik legnagyobb volumenű irodaberuházásban is megoldottuk a parkolást!” – mondta el Somogyi Zsolt, a Parkl ügyvezetője.

 

 Ha érdekelnek a Parkl üzleti szolgáltatásai látogass el weboldalukra.

 

A MOL-Csoport új, budapesti székháza április 21-től a nagyérdemű előtt is megnyílt. Az épület földszintje és az ott kialakított látogatóközpont szabadon látogatható, ezen túl a 29. emeleten, 120 méter magasan található panorámateraszra belépőjegy megváltása után bárki ellátogathatsz.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek