A mesterséges intelligencia átveszi az uralmat az ingatlanpiacon is?

A tavaly kibontakozó globális válság ráirányította a figyelmet az adatokra, nem véletlenül a hazai ingatlanpiacon is a létesítménygazdálkodók és az ingatlankezelők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az adatgyűjtésre. A kapott infók alapján pedig jobb és energiahatékonyabb szolgáltatásokat lehet meghonosítani a falak között. De vajon mennyire számíthatunk a mesterséges intelligenciára ebben a folyamatban?

Az adatgyűjtés vagy egyszerűen fogalmazva a statisztika már régóta velünk élő tudomány, az eredményeket számos témában és alkalommal lehet hasznosítani. Azonban az elmúlt évtizedek, évek hihetetlen tempójú fejlődési periódusában olyan fogalmak jelentek meg, mint a felhőalapú számítástechnika vagy az IoT-rendszerek, amelyek az adatelemzéseket más dimenzióba helyezik, hiszen lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy a döntésmechanizmusokban szintet ugorjanak.

Az elemzések, minták egyre összetettebb adatkészletekben egyesülnek, sőt, a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó cégek egyre több piaci adathoz férhetnek hozzá, és kihasználhatják a technológiákat az eszközök hatékonyságának növelése és a kockázatok csökkentése érdekében. Ezek pedig végső soron a befektetések és a portfóliók teljesítményének optimalizálására is lehetőséget biztosítanak.

Többek között a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia lehetőséget teremt arra, hogy a kereskedelmi ingatlanoknál a befektetési társaságok, alapkezelők szimulációkat végezzenek, vagyis fontos szempontok alapján elemezzenek egyes ingatlanokat, hogy melyek lehetnek az elkövetkezendő évek legjobb befektetései. Információkat gyűjthetnek a piaci helyzet, az üzemeltetés, a bérlői érdeklődés és az előttünk álló társadalmi-gazdasági élet kihívásait figyelembe véve, ezek alapján pedig döntéseket készíthetnek elő.

Ha érdekel a cikk folytatása, kattints ide:

https://realista.ingatlan.com/kereskedelmi/mesterseges-intelligencia-atveszi-az-uralmat-az-ingatlanpiacon/142092

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech