Okos irodaépületeké a jövő, vagy inkább a jelen

Az irodaházban a legújabb technológiák és proptech megoldások dominálnak, arcfelismerő rendszer, a térkihasználtságot elemző szenzorok, zeneszoba és számos okos megoldás alakítja az élhető munkakörnyezetet. A HB Reavis vadonatúj székházában jártunk Pozsonyban.

Új városnegyed születik

A szlovák fővárosban egy új városnegyedet fejleszt a HB Reavis Stanica Nivy néven, ahol számos ingatlan épül, köztük irodatornyok, bevásárlóközpont, nemzetközi buszpályaudvar, a belvárostól nagyjából egy kilométernyi távolságra szinte egy új, 21. századi világ születik.

A vállalat itt a Twin City irodakomplexumban – a nagybetűs munkahelyi jóllét jegyében – alakította ki székhelyét több mint 400 dolgozója számára, ahol számos innovatív lehetőséget biztosít, a mindennapok szinte mind szegmensét és tevékenységét lefedi, kezdve a rugalmas munkaterektől az egészséges életvitelen át egészen a szórakozásig.

Az új központjuk a munkakultúra forradalmi változásainak egyfajta high-tech demonstrációja is, hiszen az irodák fizikai terei az elmúlt időszakban gyökeresen átalakultak, többfunkciós zónák jöttek létre, többek között az open office-ok, a rugalmas munkaidő, a co-working és az emberközpontú szolgáltatások evolúciója figyelhető meg.

Flexibilis terek, titokszoba, zeneszoba satöbbi

Ha belépünk ebbe az innovatív irodába, már szinte nem is érzékeljük a hagyományos munkahelyi hangulatot, hiszen minden rugalmas, a terek határok nélkül kapcsolódnak egymáshoz. A HB Reavis egyes zónáiban csupán különböző színekkel különböztetik meg az egyes divíziókat. A falakat különleges anyaggal vonták be, amely a hangok nagy részét képes elnyelni, egyes falrészek pedig mozgathatók. A teljes költségvetés jelentős részét fordították akusztikai megoldásokra.

Az épületben harmincötféle különböző munkatér található, amelyek a koncentrált munkavégzést, a tanulást, a relaxálást, illetve az együttműködést és a közösségépítést támogatják. Közösségi terek, csendszoba, könyvtárszoba, alvó és masszázs szoba, titkos szoba és számos olyan helyiség található, ahol minden dolgozói igényt ki lehet elégíteni.

Az alkalmazottak motivációját egy hangszigetelt zeneszobával is támogatják, ahol igazi hangszerek segítségével élvezhetik kedvenc számaikat, valamint a bárban kávékülönlegességeket fogyaszthatnak, illetve babaszobát is használhatnak a családos munkatársak. Az épületben emellett helyet kapott egy kerékpár- és egy rollerkölcsönző, sőt, még egy csúszdával is közlekedhetünk két szint között.

Az innovációt csúcsra járatják

A munkahelyi élményt innovatív technológiák teszik teljessé, úgyis fogalmazhatunk, hogy a jelenlegi digitális tudásunkat figyelembe véve a proptech lehetőségeit kimaxolták a falak között. Az arcfelismerő rendszer zökkenőmentes bejutást biztosít az épületbe, és képes megtalálni az illetéktelen személyeket. Az irodaházban nagyjából 200 okos szenzort is elhelyeztek, amelyek minden helyiségben képesek szabályozni a hőmérsékletet, a páratartalmat és a fényt, illetve monitorozzák a kollégák tartózkodási helyét és az egyes helyszínek kihasználtságát is.

Az új központ tervezésekor igénybe vették az Origameo szolgáltatásuk speciális kutatásmódszertanát, valamint a Gensler építésziroda és a Living Core innovációs tanácsadó cég szakmai tapasztalatát, akik a terekbe formálták a vállalat előremutató stratégiáját. Az új irodát munkavállalói elégedettségi felmérések, vezetői interjúk, illetve felsővezetői workshopok alapján alakították ki.

Budapestre is ez vár az Agorában

Az irodaházban számos bérlő mellett a HB Reavis a HubHub közösségi irodát is kialakította, ahol startupok és szabadúszók dolgozhatnak, sőt, a Raiffeisen Bank helyi leányvállalata, a Tatra Bank egy kis fejlesztő laboratóriumot is működtet itt, ahol többek között olyan robotokat tesztelnek, amelyek a bankfiókokban segítik az ügyfeleket.

A bank azért is érdekes számunkra, hiszen a Váci út-Róbert Károly körút metszéspontja mentén megvalósuló hatalmas városnegyed-fejlesztés, az Agora Budapest egyik első eleme lesz a már épülő Agora Tower irodaház. Itt mintegy 20 ezer négyzetméternyi térben rendezik be a Raiffeisen Bank hazai székhelyét 2020-tól.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech