proptech startup

Seperc alatt belépett az életünkbe! Honnan jött és hová tart az ingatlanpiac technológiai forradalma?

A Property Technology vagy rövidítve PropTech egyre többször hallott kifejezés, de a többség számára még kínaiul van. Nyugaton egyre több startup specializálódott a PropTech-re vagy ahogy Amerikában mondják, a ReTech-re. Honnan ered, miért van és merre tart? Erre keressük dióhéjban a választ.

Az ingatlanok összessége körbeveszi az emberi civilizációt, a települések alkotóeleme, a mindennapok szerves része, közege és helyszíne, ezért minden emberi élettel összefüggő dologhoz, tevékenységhez kapcsolódik. A technológia az elmúlt évtizedben az ingatlanpiacon is egyre nagyobb szerephez jut, és ez az arány az idővel csak növekedni fog. A technológia az elmúlt évtizedekben forradalmasította az információáramlást (Google), a kommunikációt (Facebook, Apple), az áru elosztását (Amazon), a tőkét (PayPal), a szálláspiacot (Airbnb) és a közlekedést (Uber).

De az ingatlanok szerepe sokkal jelentősebb, mint az előbb felsorolt kategóriák összessége, az átalakulás folyamatosan zajlik a szemünk előtt. Bár az ingatlan a világ legnagyobb vagyonelemét jelenti, a technológiai adaptációk még mindig csak a kezdeti szakaszban járnak. Az ingatlanokra vonatkozó technológia növekvő piaca egyszerűen fogalmazva segít az ingatlanok vásárlásában, eladásában, tervezésében, építésében és kezelésében, ezért nem meglepő, hogy az új iparág vonzza az épületek tulajdonosait és a kockázati tőkét.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a linkedinen is!

Legfrissebb

Kapcsolódó hírek

Sok kicsi nincs, csak kevés kicsi van

Irodák, gyárépületek, rendezvénycsarnokok – fontos funkciókkal bíró épületek, de egyikből sincs annyi, mint lakóingatlanból. Ahány ház, annyi megoldás, a pénztárcák vastagságához mért igények pedig a 2024. május 16-án rendezett PropTech